Pripreme za putovanje

Pripreme za putovanje su kao pripreme za prvi izlazak sa osobom koja vam se dopada. Nećete želeti samo da dobro izgledate, već i da saznate o njoj sve što može da se sazna. Pre nego što se susretnete licem u lice. Može i drugačije ako uživate u iznenađenjima, ali to za naše godine nije.
U svakom slučaju, ako su pripreme za sastanak početak moguće ljubavi, onda su i pripreme za putovanje – početak putovanja.
Ono počinje mnogo pre ulaska u avion. Tačnije, onog momenta kada smo odluku o putovanju doneli.

Da ponovim, odlazak i boravak su samo finale. Kada počnu pripreme, u glavi si svakim danom sve više tamo, a sve manje ovde. A ponekad putujemo ne samo da vidimo ono tamo, već i da ne gledamo ovo ovde. Zato je potrebno odmeriti pažljivo čak i vreme trajanja priprema. Da bude dovoljno dugo da imate vremena za informisanje i planiranje, ali i za maštanje. S druge strane, ne valja ni predugo da traju jer može da vam se desi da malo pobrkate realnost, prostor i vreme, zabrljate na poslu i svašta nešto što se dešava kad vam je glava u oblacima.

Sada ću, budući da moja žena i ja imamo spisak destinacija koje bismo želeli da posetimo, da na trenutak napustim metaforu o ljubavnim sastancima, čisto da ne pomislite svašta. Da, pre svega, ispričam kako mi uopšte biramo gde ćemo da putujemo.

Izbor destinacije

Tri aplikacije za mobilne telefone su nam polazne tačke: Hitlist, WizzAir i Ryanair. Pratimo mi i booking i jeftina putovanja i svašta još slično tome, ali nekako se teško odlučujemo za aranžmane. Da li do sada nismo dobro birali aranžmane, ne znam. Ali kad god smo se odlučili za aranžman, na kraju smo se osećali nedoputovano. Ili preputovano. Oba termina su smišljena ovog trenutka, priznajem. I poprilično su tačna.

Hitlist je aplikacija koja se redovno ažurira i daje vam informacije o najpovoljnijim povratnim letovima za bezbroj destinacija iz mesta koje odaberete. Sa vama najbližih aerodroma takođe. Daje vam predloge za vikend putovanja, ali i opcije za praznična putovanja, putovanja u trajanju od nedelju dana i slično.  I naravno, direktno iz nje možete da odete na sajt prevoznika i kupite karte po cenama koje ste videli.

WizzAir vam je svakako već poznata aplikacija (naravno, postoji i sajt, za razliku od Hitlista). To je nama najvažnija low cost kompanija jer ima polaske iz Niša i Beograda. Fejsbuk stranicu je takođe dobro pratiti jer vas aplikacija neće obaveštavati o svim popustima, već samo onim koji važe za polaske sa aerodroma koji su vam blizu. Na fejsbuk stranici imate sve. WizzAir nema iz Beograda i Niša direktne letove za mnogo destinacija, ali sa presedanjem možete stići praktično bilo gde. Po Evropi, plus Abu Dabi. I zapamtite, najveći popusti su oko Nove godine. Ryanair ume da bude koristan, takođe.

I ne putujte za velike praznike ili u sred sezone. Gužva je i skupo.

Putovanja organizujemo sami

Sa ovoliko godina i našim iskustvom u korišćenju interneta valjda smo u stanju da sebi organizujemo nedelju, dve. I da prođemo jeftinije i bolje nego da nas drugi vodaju i organizuju nam smeštaj i obilaske. Drugo i još važnije je to što su pripreme deo putovanja. Da se vratimo na metaforu s početka, zamislite da vas mama sprema za onaj izlazak. Mama će vam svakako opeglati garderobu i podsetiti vas da se operete iza ušiju, da. I izvući kragnu preko džempera. Krenućete na sastanak, po maminom kriterijumu, savršeno skockani. A to je, iskustvo nam govori, najbolji način da vam ljubavni sastanak propadne.

Sredinom marta idemo u Lisabon, šta mislite koliko smo platili karte koje smo kupili u decembru prošle godine? 140€ od Niša do Lisabona i nazad. Ukupno, za oboje. Dobro, preseda se u Beču, ali šta ima veze? Uklopili smo da u povratku ostanemo nekoliko dana u Beču, za razliku u ceni između ovog i direktnog leta. Čik neka vam to obezbedi agencija. SWISS i Lufthansa u istom terminu, na relaciji Bg-LIS-Bg za dvoje koštaju 450€ pa na gore.

Dakle, put do destinacije koja je udaljena više od 500 kilometara, prevaljuje se isključivo avionom. Govorimo o starcima i deci, da se razumemo. Oni između mogu i automobilom ili eventualno vozom. Takva putovanja imaju i nedostatke i prednosti i zaista bih voleo na jedno dugo putovanje vozom. Do Vladivostoka na primer, ili do severa Evrope.

Izbor smeštaja

Ako želite kompletan doživljaj putovanja, a ne samo da vidite znamenitosti, dileme nema. Airbnb je zakon. Cene se ne razlikuju mnogo, bez obzira gde ste se zaputili. Niš, Beograd, Prag, Lisabon, Pariz… računajte da će vas stan koštati oko $50 dnevno. Jednosoban, dvosoban ili trosoban, sve je to slično. Ako imate među prijateljima još jedan stariji bračni par koji voli da putuje, smeštaj je najjeftinija stavka. Mada u ovim džangrizavim godinama takva druženja umeju da ispadnu naopako, da vam ne pričam.

Lutanje Airbnb sajtom je poseban doživljaj i za to ostavljamo jedno mesec dana obavezno. Ne samo zbog izbora stana, već i zato što vas taj proces neminovno vodi i na druge sajtove. Pre svega, želećete da proverite koji deo grada vam najviše odgovara. Ima li kvartova koji nisu previše bučni a dovoljno su blizu centru da uštedite na prevozu? I da ne opteretite noge više nego što je neophodno. Koliko je udaljen metro? Gde su pijace i tržni centri? Zatim, koji deo grada je najbolji za neobavezne šetnje predveče kada ste već preumorni za ozbiljnije obilaske? Kakva je bezbednost oko ponoći? Ima i gradova (Barselona recimo) u kojima nema mirnih kvartova, bar ne po prihvatljivim cenama. Ali i to je OK ako su ostali uslovi zadovoljeni.

Što se samog stana tiče, važno je obratiti pažnju na sledeće stvari

Stan mora da ima dušu, da ima ličnost. Možda i nekog pravog duha ako je dobroćudan. Inače možete i u hotel, jel tako. Znači, hoću da ima slike i stare fotografije na zidovima, hoću šarene prekrivače na krevetima, hoću rasparne šolje i escajg. Minimalizam me ne zanima. Ideja je da se unesete što je više moguće u taj novi i drugačiji svet, a ne da ga samo posmatrate sa strane. Probajte da zamislite osobe koje su tu živele pre pola veka na primer. Kako su provodili dane, šta im je bilo važno u životu. I onda izmešajte svoje životno iskustvo sa iskustvima duhova oko sebe i uživajte do daske!

Zbog toga izbegavajte stanodavce koji imaju više stanova i od toga žive (kliknete na profil i vidite sve). To nisu domaćini, to su hladni hotelijeri, truli kapitalisti kojima je važan samo vaš novac.

Kupatilo, s druge strane, mora da bude čisto i renovirano, jasno je zašto.

Kuhinja potpuno opremeljena. Ono što kupite na pijaci nećete moći da unesete u avion, većinu stvari makar ne. A želećete da probate i sve ono za šta niste imali para da probate po restoranima a spada u lokalna jela o kojima ste čitali. Dakle, recept potražite od domaćina ili, što da ne, zakucajte na vrata prvoj komšinici pa pitajte. To je doživljaj na putovanju, a ne obilazak fucking Luvra.

Proverite da li ima centralno grejanje ako je zima ili klima uređaj ako je leto.

Recenzije, recenzije, recenzije

Pažljivo pročitajte recenzije, ne rizikujte sa stanovima koji tek što su oglašeni i još uvek bez recenzija. Na Airbnb nema fake recenzija, može da ih ostavi samo gost koji je u stanu zaista i boravio i to tek pošto iz stana izađe.

Ako ste pušač čekirajte opciju “smoking allowed” kada radite pretragu stanova. Ne zaboravite da i stanodavci ostavljaju recenziju vama. A i ne dozvolite da steknu tamo loše mišljenje o Srbiji zbog vas. Dovoljno je onih na funkcijama koji nas tako reprezentuju. I previše.

Ako imate nešto više para, birajte stanove označene sa Airbnb plus, tu nema greške. Ali najvažnije su dobre i mnogobrojne recenzije. Ako vam se desi da po dolasku ispadne da stan nije ni blizu onoga što ste videli i pročitali na sajtu imate dve mogućnosti. Ili ćete ući u stan i ubediti sebe da i nije tako loše ili nećete ni ući već ćete potražiti najjeftiniji hotel. U drugom slučaju imate pravo da tražite povraćaj novca i to uglavnom prolazi bez problema jer Airbnb ne uplaćuje novac stanodavcu dok gost ne uđe. Ali odmor vam je već upropašćen, džaba ga bilo posle.

Moram da napomenem da se nama takve stvari nisu baš dešavale, a imamo iskustvo od nekih dvadesetak Airbnb stanova. Možda delimično u Barseloni, ali sami smo krivi jer smo rizikovali. Stan je bio na savršenom mestu ali je imao svega dve recenzije.

I kada se vratite kući, neizostavno ostavite iskrenu i dugačku recenziju, pomozite putnicima sličnim sebi!

Saznajte što više o svojoj destinaciji

Ali ne preko travel blogova. Vi i ja, braćo seniori, znamo da ne postoji instant znanje.
Instant je surogat.
Instant je za decu.
Mi, jel tako, mrzimo insta-gram, instant supu i instant znanje. Ali, bogu fala, dosta znanja već i imamo, možda će uglavnom biti potrebno samo da ga obnovimo. Ili da pročitamo šta je to što se promenilo recimo, u Parizu od Balzaka na ovamo. Sitnica za nas.

Šala na stranu, osnovne informacije ćete pokupiti već na Airbnb sajtu. I na sajtovima koje ćete izgooglati u potrazi za odgovorima na pitanja koja se nameću pri izboru stana. A onda sledi Wikipedia i sajtovi na koje vode linkovi sa nje. I matični portal grada u koji idete.

I knjige. Ozbiljan sam, sve je to deo putovanja ako želite da se sa njega vratite oplemenjene duše. I da ne zaključite kako ste nedoputovani došli kući.

Osnovni engleski vam je dovoljan da se snađete bilo gde. Ipak naučite kako se na jeziku zemlje u koju putujete kaže dobar dan i doviđenja. Hvala i molim.
Time pokazujete poštovanje prema narodu kojem ste došli u goste.

Putovanje je život, odnosite se prema njemu kako i priliči vašim godinama – ozbiljno.

Nećete ni na jednom putovanju videti sve što ima da se vidi. Nema veze koliko vremena i novca imate. I zato ne jurite za znamenitostima, nije ni potrebno da vidite sve.
U pamćenju će vam ostati slučajna poznanstva ili kesa na glavi vaše unuke na sred Šanzelizea.
Poljubac na nekom od brda iznad Barselone i male svađe oko kupovine poklona za decu.
Ulični svirači.
Prelepa crnkinja u metrou.
Iscepane cipele.
Mirisi i ukusi.
I dobro, ajde, Ajfelova kula i Camp Nou. Preveliki su da se zaborave.