Kako i zašto

Do Bratislave, ukoliko živite u Nišu ili okolini, stići ćete brže i jeftinije nego do, na primer, Beograda. Povratna karta Rayanairom košta 20€, a let traje nekih sat vremena. U cenu uračunajte i vožnju HopIn-om (slovački CarGo, otprilike) od aerodroma do centra Bratislave (10€). Opet ispadne jeftinije i brže nego autobusom ili kolima od Niša do Beograda. Cene stanova preko Airbnb sajta su takođe niže nego u drugim srednje-evropskim metropolama. Možda je u Poljskoj jeftinije, nisam bio još uvek.

I svakako će vam biti lepše i zanimljivije iako, ruku na srce, Bratislava je daleko od spektakularne destinacije. Recimo, tipa Prag ili tako nešto. Štaviše, nećete ni osetiti drastičnu razliku jer, sudeći po Bratislavi, Slovačka je ono što bi se dobilo kad bi neko očistio i uredio Srbiju. Mentalitet, navike, hrana, prodavnice, restorani, pa i arhitektura… sve kao kod nas, samo negde u srećnijoj i mirnijoj budućnosti.

Sporazumevanje

Možete slobodno da govorite srpski, uglavnom će vas svi razumeti. Em su jezici slični, em je u Bratislavi toliko Srba da su i domoroci već pomalo naučili naš jezik. To smo shvatili već prvog dana u prodavnici kad nam se čovek na ulazu u prodavnicu obratio sa: “dobro veče gospodo, izvolite”. Na naše zbunjeno: “djekujem, dobri večer…” počeo je da se smeje: “pričajte slobodno srpski, iz Niša sam, nema potrebe da lomite jezik”. E sad, kako je odmah provalio odakle smo nemam pojma, ali očigledno od sebe ne možeš pobeći taman da tri puta obiđeš planetu. Piše izgleda na čelu – Srbin, i to ti je.

Šta videti i kako provesti vreme

Znači nema bog zna šta da se vidi, znamenitosti obiđete za jedan nepun dan. Pođete od dvorca (Bratislavský hrad) malo ranije ujutro i polako se spustite do starog gotskog centra i to vam je već skoro sve. Ostaje vam još Plava crkva, eventualno viseći most sa takozvanim NLO vidikovcem (restoran na početku mosta na visini od 95 metara) i gotovo. OK, ako ste ljubitelji dvoraca, ima ih u okolini Bratisalve nekoliko ali zaista, cilj bi trebalo da vam bude opušten vikend, prijatna šetnja, a ne obilazak znamenitosti. I noćni život, ako ste iz te priče.

Za 50+ turiste

Konačno grad u Evropi u kojem u 7 ujutro imaš gde da kupiš pecivo (pa i burek) i popiješ kaficu!
Nama, 50+ turistima, pored ranih jutarnjih, najlepše su predvečernje šetnje starim gradom i kuliranje u njegovim kafićima i restoranima. A ima zaista prelepih a cene su onako… beogradske otprilike. Korektni su i uslužni. Recimo, za razliku od većine gradova koje smo po Evropi obišli, neće vam se desiti da vam voda ispadne skuplja od kafe. Naprotiv, čim sednete, konobar će vam doneti po čašu obične vode i tek onda vas pitati šta ćete da naručite.

Šetajte i šetajte

Šetnje Bratislavom su izuzetno prijatne, puno je zelenila, klupa, sve je čisto, a u starom gradu vas iz svakog ćoška čeka nešto novo. Ili neka od krajnje neobičnih bronzanih skulptura ili trg sa živom muzikom i kioscima sa različitom brzom hranom, zanimljiva česma ili gotska građevina. Možete i u šoping, osetno je jeftinije nego kod nas. Ja kupio špagerice za dva evra, verovali ili ne. Prođoh u njima posle i Prag i Budimpeštu i još me služe.